НАЧАЛО » свят

Рекордно увеличение на търсенето на петрол прогнозира МАЕ

fb
3E news
fb
21-01-2014 04:13:00
fb

Световното търсене на петрол през 2014 г. година ще е рекордно за последните години. Това се казва в публикувания днес доклад на Международната агенция за енергетика (МАЕ). През декември агенцията също повиши прогнозата си за световното търсене на петрол.  Според мнението на експертите възможният ръст на потреблението на петрол в света е свързан с голямата вероятност от увеличаването на темповете на икономическо развитие на водещите страни в света.

От МАЕ очакват, че световното потребление ще нарасне с 1,3 млн. барела на ден или с 1,4% - до 92,5 млн.барела.Припомняме, че предходната прогноза бе за 92,1 млн.барела на ден. Увеличението от 90 хил.барела на ден през миналия месец е е първият ръст в годишно изражение в развитите страни от 2010 г. насам.

По данни на МАЕ през декември 2013 г. производството в страните от ОПЕК е превишило с 400 хил.барела търсенето. Доставаката от страните от картела обаче е нараснала с 310 хил.барела на ден, като показателят е достигнал 29,82 млн.барела заради нарастването на ръста на производството в Саудитска Арабия. Страната е увеличила добива със 75 хил.барела на ден, а показателят през миналия месец е съставлявал 9,82 млн.барела. Производството в Иран се е увеличило с 40 хил.барела – до 2,75 млн.барела, а Ирак е бил едниствената страна в ОПЕК, където производството е намаляло – с 25 хил.барела на ден до 3,07 млн.барела.

Експертите от МАЕ отбелязват, че законите препятстващи експорта на петрол от САЩ, където през миналия месец се е повишило производството може да окажат негативно влияние върху инвестициите в сектора и следователно на по-нататъшния ръст на производството.

Старните, които не влизат в ОПЕК през следващата година ще повишат производствотоси с 1,7 млн.барела на ден до 56,4 млн. барела се казва в доклада на агенцията.

Търсенето на петрол в страните от ОИСР според данните от 2013 г. се е увеличило с 0,2% след спад от 1,1% през 2012 г. Положителна тенденция е регистрирана за пръв път от 2012 г. и се дължи основно на увеличаването на производството в страните от Европа, САЩ и Япония. МАЕ обаче намалява прогнозата си за потреблението на петрол от страна на Китай и Индия

МАЕ
петрол
По статията работи:

Маринела Арабаджиева