НАЧАЛО » свят

Рекордно производство на електроенергия от ВЕИ отчита Германия

fb
3E news
fb
25-01-2016 11:58:00
fb

Рекордно количество „зелена енергия“ е произведена и потребена през 2015 г. в Германия. Всеки трети киловатчас в Германия е бил произведен от вятър, слънце, хидро или биоелектроцентрали, става ясно от изчисленията на берлинското обединения Agora.

Година по-рано, през 2014 г. делът на възобновяемите източници на енергия е бил 27,3%. През 2015 г. този дял нараства на 32,5%. Така независимо от извеждането от експлоатация на атомните централи, най-голямата икономика в Европа отбелязва излишък от електроенергия, става ясно от справката.

През 2015 г. в Германия са били произведени 647 тераватчаса електроенергия повече от когато и да било по-рано. Така например само вятърните електроцентрали са увеличили производството на електроенергия в сравнение с миналата година с 50%.

Това е в резултат на масовият износ на електроенергия от централите на въглища. Експортът на електроенергия от германската страна през 2015 г. е достигнал историческият максимум от 60,9 тераватчаса – една десета част от произвежданата в Германия електроенергия е била продавана в чужбина.

 

 

Производство на електроенергия
ВЕИ
Германия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева