НАЧАЛО » свят

Регистрирани са нови рекорди при производството на енергия от ВЕИ във Великобритания

fb
3E news
fb
26-12-2018 02:54:00
fb

В периода от юли до септември дела на възобновяемите енергийни източници в енергийния баланс на Великобритания е достигнал 33,1 %, съобщава The Guardian. За аналогичния период на миналата година този дял бе 30%.

Този резултат се дължи основно на пуска в експлоатация на нови морски вятърни паркове. Три пъти са поставени и рекордни подобрения в производството – първо по време на циклона „Звярът от изток“ (февруари-март),  след това по време на ноемврийската буря „Диана“ и на 18 декември, когато производството на енергията от вятърните мощности достигна 15 ГВт.

Според очакванията тази тенденция ще се запази и през следващата година, когато завърши строителството на нови крайбрежни вятърни паркове. Изпитанието на някои от неотдавна построените централи показва, че те произвеждат повече енергия, отколкото се е очаквало.
Според официалната статистика, газа и въглищата отново изостават. Делът им в националния енергиен баланс е малко ннад 41,1 %. Както казват еколозите, тези резултати за пореден път демонстрират, че правителството трябва да прекрати подкрепата за атомната енергетика и фракинга и да се съсредоточи напълно върху екологично безопасните възобновяеми източници.
„Технологиите на слънчевите и вятърните мощности се развиват активно, поставяйки нови рекорди от гледна точка на намаляването на стойността и повишаването на производителността, независимо от контрапродуктивните опити за намеса от страна на държавата“, заявява Даг Пар, директор по въпросите на политиката на Грийнпийс във Великобритания, съобщава ТАСС.
Нисковъглеродните източници на енергия, включително и осемте АЕЦ осигуряват 56 % от електроснабдяването на страната. Границата от 50 % бе достигната преди две години.

ВЕИ
Великобритания
вятърни мощности
производство на електроенергия от вятър
По статията работи:

Маринела Арабаджиева