Райнер Зееле: Партньорите в "Северен поток 2" са готови да предоставят мостово финансиране

Австрийският нефтогазов концерн OMV очаква изменения в схемата за финансиране на проекта за строителство на газопровода „Северен поток 2“, заради новите санкции на САЩ срещу Русия. По думите на председателя на OMV Райнер Зееле, очевидно няма да може да се организира проектно финансиране за всички 70% от стойността на газопровода. На участниците в проекта ще се наложи да търсят финансиране от руски и азиатски банки, или да вложат собствени пари.

„Трябва още по-силно всички да разберат, че подкрепяме този проект и не смятаме да се откажем от него. Разбира се, ще се наложи да преразгледаме ситуацията с финансирането на „Северен поток 2“, но ангажиментите по този проект и задължението да го осъществим докрай остават и всички компании ще се постараят да ги изпълнят“, каза Зееле, цитиран от международните агенции.

Председателят на OMV отбеляза, че ако се наложи партньорите на „Газпром“ по „Северен поток 2“ са готови да предоставят на проекта мостово финансиране, допълва Интерфакс.

„Това зависи от финансовата ситуация в Nord Stream 2. Ние извършихме първия транш през това лято. Ако Nord Stream 2 се нуждае от допълнителни финансови средства  ние сме готови да предоставяме мостово финансиране – дотогава, докато бъде предоставено проектно финансиране“, заяви  Райнер Зееле.

Той съобщи също така, че OMV потвърждава интереса си към продължаване на нефтопровода „Дружба“ до Виена, но засега няма съгласие от Словакия.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари