НАЧАЛО » свят

Разширяването на АЕЦ "Темелин" може да се забави

fb
3E news
fb
23-01-2014 02:20:00
fb

 

В интервю кандидатът за поста на министър на промишлеността на Чехия Ян Младек заяви, че Чешката република, както и досега, възнамерява да реализира проект за строителството на ядрени мощности, за да гарантира енергоснабдяването на страната, съобщава in.reuter.com. Въпреки това, по думите му, основен проблем в сегашния момент е търсенето на подохящи условия за началото на строителството.

„Строителството ще започне, но не така бързо, както се планираше по-рано“, заяви Младек в интервю за Reuters. „Не трябва да се очаква, че проектът ще бъде стартиран в близко време, тъй като съществуват редица препятствия.“

По информация на дружеството-оператор - CEZ, първият нов енергоблок на АЕЦ „Темелин“ може да бъде въведен в експлоатация още през 2025 година. Младек, за когото се очаква през този месец да поеме поста на министър на промишлеността в новия ляво-центристки кабинет на страната, отказа да се ангажира с конкретни срокове.

„Що се отнася до договора за гарантирана изкупна цена за електрическата енергия, бих казал, че идеята се обсъжда, но не се радва на популярност“, заяви Младек. Резултатите от разследването на Европейската комисия на подобен договор между Великобритания и френската енергийна компания  EDF ще имат голямо влияние върху бъдещето на проекта в Чехия. 

 

АЕЦ "Темелин"
Чехия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева