НАЧАЛО » свят

Разходите за извеждане от експлоатация на АЕЦ в Швейцария ще нараснат двойно

fb
3E news
fb
14-11-2019 07:59:22
fb

От 1 януари 2020 г. в Швейцария ще влязат в сила приетите от правителството нови правила за формиране на фондове за извеждане от експлоатация на АЕЦ и управление на радиоактивни отпадъци. Операторите на швейцарските АЕЦ критикуват новите правила, като смятат, че те ще увеличат разходите им и едновременно ще намалят възможността за инвестиции при изграждане на нови енергийни мощности.

В Швейцария в момента действат 5 атомни енергоблока в четири АЕЦ. В една от тях работи най-старият енергоблок в света – Първи енергоблок на АЕЦ „Бецнау“, пуснат през 1969 г. От 1985 г. всички оператори в страната плащат отчисления във фонд за извеждане от експлоатация, а от 2002 г. и във фонд за управление на радиоактивни отпадъци.
През 2011 г. парламентът на Швейцария реши страната постепенно да се откаже от атомната енергетика. През 2017 г. Министерството на околната среда оцени разходите по извеждане на АЕЦ от експлоатация и утилизирането на отпадъците на 24,6 млрд. франка (около 25 млрд. долара).

В началото на ноември т.г. кабинетът преразгледа предложението си, използвайки нова методика, в която включи и нивата на инфлация и изчисли, че ежегодните отчисления в двата фонда ще нараснат почти двойно – от настоящите 96 млн. франка до около 183,7 млн. франка.

 

АЕЦ
извеждане на АЕЦ от експлоатация
Швейцария
разходи
По статията работи:

3E news