НАЧАЛО » свят

Разрешиха на "Роснефт" газови доставки за Европа

fb
3E news
fb
05-05-2016 10:44:00
fb

Правителството на Русия взе положително решение за допускане на „Роснефт“ до експорта на тръбопроводен газ за Запада, съобщава „Известия“. По данни на източници на изданието, „Роснефт“ и „Газпром експорт“ работят над споразумение за експорт на газ за Европа. Става въпрос за количества от 5 млрд. до 25 млрд.куб м годишно. Газа ще се доставя за Великобритания чрез газопровода „Интерконектор“.

Както каза по-рано прессекретарят на нефтогазовата компания Михаил Леонтиев, от „Роснефт“ разчитат, че на компанията ще бъдат предоставени не по-лоши възможности от тези на „Новатек“. „Ние разчитаме много на това и не виждаме основание да ни отказват за пореден път“, отбеляза събеседникът.

Вестникът напомня, че сега в Русия монополът върху експорта на руски тръбопроводен газ се държи от „Газпром“. В началото на месец март „Новатек“ се обърна с молба към правителството за предоставяне на правото за достъп до експорт. В частност ставаше въпрос за разрешение на швейцарската дъщерна компания „Novatek Gaz & Power Gmbh да доставя на европейски потребители газ, добиван от съвместното предприятие „Артикгаз“, което е собственост на „Новатек“ и „Газпром нефт“. Малко по-късно шефът на независимата газова компания Леонид Михелсон каза, че компанията не е против закупуването на газ от „Газпром“ до 2-3 млрд.куб м газ и да го продава на европейските пазари.

По данни на Централното диспечерско управление на енергийния комплекс на страната, през 2015 г. всички производители на газ в Русия са произвели 635,35 млрд.куб м, което е с 1% по-малко от 2014 г. От това производство на „Роснефт“ се падат 42,3 млрд.куб м, а на „Новатек“ - 51,8 млрд.куб м.

По данни на „Роснефт“, запасите от газ по руската класификация (ABC1+C2) са около 6,5 трлн. куб м. Пред 2020 г. компанията планира добив от 100 млрд.куб м годишно.

Източникът на „Известия“ отбелязва, че компанията сега води преговори за доставка на газ, както с европейски, така и с азиатски контрагенти. В частност става въпрос за китайската Beiging Gas Group и британската ВР. Успешният ход на преговорите с ВР се дължи на взаимодействието на вдете компании, коментира Борис Городилов, ръководител на отдел за аналази.

 

 

 

Роснефт
Газпром
Новатек
газови доставки за Европа
По статията работи:

Маринела Арабаджиева