НАЧАЛО » свят

Работна група на Съвета на ЕС ще обсъди днес измененията в Газовата директива

fb
3E news
fb
12-03-2018 08:58:00
fb

Работната група по енергетика към Съвета на ЕС (Working party on energy)  ще обсъди на 13 март въпросите, свързани с проекта за поправка на Газовата директива на Европейския съюз (ЕС), които според идеята на Европейската комисия може да засегнат действащият газопровод „Северен поток“ и проекта за „Северен поток 2“, съобщава РИА Новости, позовавайки се на източник, запознат с въпроса.

Източникът съобщава, че според последната версия от дневния ред, ще се проведе обсъждане на въпросите, свързани поправките на Газовата директива. Засега обаче „не може да се предскаже дали утре ще бъде постигнат консенсус между страните на ЕС по Газовата директива“. Без такъв консенсус, с последващо съгласуване на документа между Съвета на ЕС и Европейския парламент, а също така и поотделно поправките не могат да влязат в сила.

Директорът на отдела за вътрешния енергиен пазар на ЕС към генералната дирекция по енергетика на Европейската комисия Клаус-Дитер Борхард неотдавна заяви пред агенцията, че тристранните консултации за поправка на Газовата директива на ЕС между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС може да започнат в края на първото или началото на второто полугодие на тази година.

ЕК предложи през ноември миналата година да бъдат внесени поправки в Газовата директива. Целта е определени норми на ЕС да се прилагат не само към някои, а към всички газопроводи на Европейския съюз, които идват от/ или са за трети страни. Към тези норми се отнасят в частност установяването на недискриминационни тарифи за пренос на газ, достъп на трети страни , разделянето на дейностите за продажба и транспортиране на газ. В частност става въпрос за прилагането на тези норми върху морските газопроводи. Сега нормите, определени в третия енергиен пакет не важат за морските участъци от газопроводите.

Европейската комисия иска новите правила, в случай на влизане в сила да не се отнасят само за бъдещите газопроводи, но и за вече съществуващите. Страните от Европейския съюз обаче да могат да правят изключения за последните, предлага още Европейската комисия.

ЕК
ЕС
газова директива
Трети енергиен пакет
газопроводи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева