НАЧАЛО » свят

Путин: Руски войски ще бъдат използвани в Украйна само в краен случай и легитимно

fb
3E news
fb
04-03-2014 01:37:00
fb

Руски въоръжени сили може да бъдат използвани в Украйна може да стане само в краен случай и на легитимна основа Това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция днес. Той която допълни, че ако в източна Украйна започнат безредици, Русия си запазва правото да използва всички налични средства, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Засега такава необходимост няма, но е възможно. Ние няма да воюваме с украинския народ. Използването на военна сила ще е само в краен случай. Ако вземем такова решение, то ще е само за защита на нашите граждани. Ние считаме Украйна за братска република. Ученията, които бяха проведени, не са свързани със събитията в Украйна", обясни Путин.

Руският президент коментира още, че в Украйна се извършва противоконституционен преврат и въоръжено завземане на властта.

По думите на Путин, украинският парламент е частично легитимен, но действащият президент не е.

Според него избягалият президент Виктор Янукович е единственият законен лидер на Украйна.

"Той няма политическо бъдеще, а ние се намесихме само по хуманитарни съображения. Мисля, че там щяха просто да го убият", каза Владимир Путин.

По думите му, въоръжените групи, които взеха властта в Крим, са местни сили за самоотбрана, а не руски войници. Путин бе категоричен, че Русия няма да провокира сепаратистки действия на полуострова. По думите му, жителите на Крим имат право да определят съдбата си сами.

"Единственото, което направихме е да усилим охраната на нашите обекти в Крим", допълни руският президент.

По повод на обвиненията от Запада Путин коментира: "Обвиняват ни, че действията ни са незаконни. Но трябва да си спомним за действията на САЩ в Ирак и Либия. Нашите действия напълно съответстват с нормите на международното право", категоричен бе Путин.


Владимир Путин
Украйна
По статията работи:

Галина Александрова