НАЧАЛО » свят

Путин: Русия ще гарантира сигурността си, без да се включва в нова оръжейна надпревара

Властта и цялото руско общество трябва да насочат вниманието си и към проблемите, свързани с развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието. И всичко трябва да има за цел повишаване на доходите на гражданите, изтъкна руският президент

fb
3E news
fb
14-12-2017 01:35:00
fb

Русия ще отдели съществено внимание на развитието на своята армия и флот, но ще гарантира сигурността си, без да се включва в нова оръжейна надпревара. Военните разходи на страната - 2,8 трилиона рубли през 2018 г. - няма да се отразят на социалните програми и няма да разрушат руската икономика. Това заяви президентът Владимир Путин на годишната си пресконференция в Москва днес, цитиран от Ройтерс и ТАСС, предаде БТА.

На годишната си пресконференция в Москва Путин отбеляза, че САЩ фактически вече са се оттеглили от подписания с Русия договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Той предупреди Вашингтон да не се оттегля едностранно от друг руско-американски договор - за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), подписан през 2010 г.

Русия не се е оттегляла от основополагащи договори, които са крайъгълен камък в международната сигурност, подчерта Путин. "Не сме се оттегляли от договора за ПРО (противоракетната отбрана), САЩ се оттеглиха едностранно", добави той.

Русия трябва да бъде модерна страна с гъвкава политическа система.  Русия "трябва да бъде устремена към бъдещето, трябва да бъде много модерна, политическата система трябва да е гъвкава, икономиката трябва да се базира на високи технологии. Производителността на труда трябва многократно да нарасне", каза Путин.
    
Властта и цялото руско общество трябва да насочат вниманието си и към проблемите, свързани с развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, призова президентът. "И всичко трябва да има за цел повишаване на доходите на гражданите", изтъкна той.

Путин отбеляза, че не би желал да представи сега в подробности предизборната си програма, но увери, че "на практика вече има" такава.
    
Политическата среда в Русия трябва да бъде конкурентна, а политическата система - балансирана, посочи президентът.
   
Опозицията в Русия би трябвало "не само да шуми по площадите или в по-кулоарна обстановка, да говори за антинароден режим" - "важно е все пак нещо да предложи, за да се наредят нещата още по-добре", заяви днес президентът, цитиран от ТАСС.

"Хората естествено са недоволни от твърде много неща към момента и са прави - резултатите би могло да са по-добри", каза държавният глава на годишната си пресконференция в столицата Москва. Путин обаче сподели "големи съмнения" във връзка с предложенията на руски опозиционни лидери. "Тук мисля, че е най-главният проблем на онези, които биха желали да бъдат конкурентоспособна опозиция - трябва да предложат реален, не ефимерен, не креслив, а реален дневен ред, в какъвто хората да повярват", подчерта той.

Путин изрази надежда, че "това все пак ще се случи у нас - и колкото по-рано всъщност, толкова по-добре".

Силно преувеличен е митът, според който Русия е "на ръчно управление", заяви президентът в отговор на въпрос дали според него е ефективно редица проблеми на гражданите да се решават на президентско равнище. Той напомни, че е бил премиер общо 4,5 години и знае колко много работа върши правителството в Русия, поради което кабинетът "не може да вниква дори във всеки въпрос, не само да се намесва".

"Големите пресконференции" и "преките линии" в Русия осигуряват обратна връзка - тогава хората могат да контактуват директно с ръководители. Тогава наистина се включва т. нар. ръчно управление, посочи Путин. В тази връзка той припомни, че след тазгодишната си телевизионна "пряка линия" редовно се е срещал с губернатори и постоянно им е слагал "на масата (. . .) проблеми, с които гражданите се обръщат към държавния глава".

"Т. е. нещата получават продължение и в този смисъл не виждам нищо лошо. Това обаче е само допълнение към общата системна работа", заключи Путин.

Дошъл на власт през 2000 г. в една страна с нестабилна власт и разклатена икономика, руският президент е харесван и хвален от мнозина свои сънародници, които виждат в него човека, осигурил стабилност и нов възход, по-специално благодарение на петролните богатства на Русия, отбелязва Франс прес.

Във връзка с насрочените за март президентски избори руски медии определиха днешната пресконференция като предизборна. Путин заяви по-рано пред журналистите, че ще се кандидатира като независим.

По данни от последното социологическо проучване на центъра "Левада", публикувани вчера, сегашният държавен глава е фаворит - за него се очаква да гласуват 75 на сто от избирателите. Далеч назад остават неговите съперници като лидера на комунистите Генадий Зюганов или националиста Владимир Жириновски, които избягват да критикуват открито Кремъл, посочва АФП.


Владимир Путин
годишна пресконференция
Москва
Сигурност
нова оръжейна надпревара
военни разходи
инфраструктура
здравеопазване
образование
икономика
доходи
По статията работи:

Галина Александрова