НАЧАЛО » свят

Путин: Русия разчита на по-активни действия от страна на ЕС за решаване на проблема с газовия дълг на Украйна

fb
3E news
fb
15-05-2014 08:48:00
fb

Русия е разочарована от липсата на конкретни предложения от страна на ЕС по решаването на проеблема с газовия дълг на Украйна и разчита на по-активни действия от европейските страни за разрешаването на тази ситуация. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в специално обръщение към европейските лидери, подчертавайки, че решението на Русия в съответствие с договора за преминаване към предплащане на газа за Украйна е било принудително.

“В началото на април ние се обърнахме с предложение за незабавно провеждане на консултации с цел разрботване на съгласувани действия за стабилизация на икономиката на Украйна и обезпечаване на устойчиви доставки и транзит на руски газ в съответствие с условията по договора”, напомни Путин. Той отбеляза, че за това време в Москва са се състояли консултации с представители на редица страни, които не са членове на ЕС, в рамките на които “партньорите напълно отделят загрижеността за ситуацията със заплащането от украинската страна за доставеният от Русия газ и рисковете от недостатъчното ниво на нагнетяване на газ в подземните газохранилища на Украйна”.

Що се касае до страните членки на ЕС, за това време се състоя една единствена среща във Варшава с делегация начело с комисаря по енергетиката Йотингер с участие на представителя от украинската страна Продан”, подчерта той.

“За съжаление сме принудени да констатираме, че конкретни предложения за стабилизиране на ситуацията с изпълнение от украинските купувачи на задълженията по договорите и обезпечавене на надежден транзит от нашите партньори не беше получено”, заяви Путин. Президентът отбеляза, че “за това време ситуацията със заплащането на руския газ само се влоши”, при това за сметка на “Газпром”.

В такива условия руската страна в строго съответствие с договора представи сметка за предплащане на доставките на газ от Украйна и започвайки от 1 юни ще осъществява доставки на газ в обеми, заплатени по-рано от украинската страна”, отбеляза президентът.

“Бих искал още веднаж да подчертая – това е принудително решение”, заяви Путин. “Руската Федерация остава отворена за продължаване на консултациите и за съвместни действия с европейските страни за нормализиране на ситуацията”.

“От своя страна ние се надяваме на по-активен диалог от страна на Европейската комисия с цел изработване на конкретни справедливи решения за стабилизиране на иконоиката на Украйна”, добави президентът, цитиран от ПРАЙМ.

Владимир Путин
ЕК
доставки на газ
Русия
Украйна
По статията работи:

Маринела Арабаджиева