НАЧАЛО » свят

Путин: Русия разчита на последователна реализация на съвместни проекти с Чехия в атомната енергетика

fb
3E news
fb
16-01-2014 03:34:00
fbРусия разчита на последователна реализация на съвместни проекти с Чехия в сферата на атомната енергетика, заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин, цитиран от ИНТЕРФАКС.

„Ние разчитаме на последователна реализация на съвместните ни проекти с Чехия в сферата на енергетиката, включително атомната“, каза Путин в четвъртък по време на церемонията по връчване на акредитивни писма на чуждестранни посланици, между които е присъствал и Владимир Ремек, новият оглавяващ дипломатическата мисия на Чешката Република.

Припомняме, че през есента на 2009 г. ческата енергийна компания CEZ обяви търг за изграждане на блокове 3 и 4 на АЕЦ „Темелин”. В търга се включиха компаниите AREVA, Westinghouse,  чешко-руският консорциум MIR 1200 между "Шкода-JS", "Атомстройекспорт" и "Хидропрес". През 2012 г. CEZ изключи от търга AREVA, защото не отговаря на условията на търга. Френската компания от своя страна обжалва решението на CEZ. По предварителни данни търгът ще се проведе в края на тази или в началото на следващата година. Новите блокове трябва да бъдат пуснати не по-късно от 2030 г.

Отлагането на сроковете за финализиране на тръжната процедура дава допълнителен шанс на “Росатом” в състезанието с американската „Westinghouse“ в борбата за чешкия договор, коментират международни анализатори.

ядрена енергетика
Русия
Чехия
Владимир Путин
По статията работи:

Галина Александрова