НАЧАЛО » свят

Путин поиска и европейските страни да помогнат на Украйна

„Газпромбанк“ може и има право да изиска кредита си от „Нафтогаз“, предупреди руският президент

fb
3E news
fb
18-10-2014 07:49:00
fb

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в Милано, че руската „Газпромбанк“ може да изиска плащането за заема, даден на украинската „Нафтогаз“ в размер от 1,8 млрд. долара и обвини украинските управляващи, че блокират предаването на газ за предприятията от украинската химическа промишленост на предприемача Дмитрий Фирташ, съобщава ТАСС.

 

Между впрочем срещу самата „Газпромбанк“, която фактически кредитира украинската икономика САЩ и ЕС въведоха санкции, ограничаващи достъпът й до финансиране от западните капиталови пазари.

 

Третата по големина руска търговска банка през 2012 г. е отпуснла кредит на украинската „Нафтогаз“, който е бил удължен до 2013 г. Банката е отпуснала също така кредит от 1,4 млрд. на химическите заводи за тор Oschem на Фирташ, известен с посредническата си роля при закупуването от Украйна на руски газ.

 

Osvhem е използвала кредита за закупуване на газа по цена от 268 долара за 1000 куб метра, или много по-малко от цената на доставките от 400 долара. Газа е бил нагнетен в украинските подземни газохранилища, което е намалило риска при транзита на руски газ за европейските потребители.

 

По принцип тя (“Газпромбанк“) има право да изиска плащането на тези пари, имайки предвид, че едно от условията за нормално състояние са текущите плащания на „Нафтогаз“. Тя не плаща“, подчерта Путин.

 

Самият Фирташ бе задържан от австрийската полиция през март 2014 г. и бе пуснат под гаранция. Предприемачът е под домашен арес, с подписка. Путин подчерта, че предприятията на Фирташ не могат да получат заплатеният чрез кредит газ.

 

Газа е доставен и „замразен“ от украинското правителство в газовите хранилища. Те не ги повишават, тези количества и не ги насочват към химичската промишленост на Украйна. Химическият сектор се надига“, констатира държавният глава.

 

Президентът напомни за съставляващите на украинския дълг: през миналата година на страната беше отпуснат кредит от 3 млрд. долара, още 1,4 млрд. долара Украйна дължи за газа за ноември и декември 2013 г., 500 млн. долара са недоплатени за първото тримесечие на 2014 г., „когато ние продавахме газа по най-ниската, занижена цена“. Президентът добави, че през май-юни Украйна не е платила нищо за газа.

 

Колко се натрупва? Вече десетина (милиарда долара) се натрупват. Ние повече не може да кредитираме, невъзможно е“, подчерта той.

 

Освен това Путин призова европейците „да дадат нещо, да поемат риск“, за да помогнат на икономиката на Украйна. „Нека и европейците да дадат нещо, за да поемат риск“, заяви руският президент пред журналисти, пише още ТАСС.

 

Европейските партньори, по думите на Путин „трябва да дадат рамо на Украйна и да й помогнат“. „Ние помагаме, това е очевиден факт. Но ние рискуваме. Ние поехме този риск върху себе си“, добави той.

 

Президентът обясни, че става въпрос за сума, която не е съпоставима с размера на руската помощ.

 

Това може да е мостов кредит, който може да бъде отпуснат, или да се предостави гаранция от първокласна европейска банка - в пъти ще е по-малко от това, което вече е направено от страна на Русия“, подчерта Путин.

Путин
руски газ
Украйна
кредитиране
Газпромбанк
По статията работи:

Маринела Арабаджиева