НАЧАЛО » свят

Путин: Пазарът на газ остава регионален, но Русия се готви за неговата глобализация

Първичен източник на енергия продължават да са въглищата. ВЕИ може да ги изместят след 30 г., но още не знаем как, коментира руския президент

fb
3E news
fb
05-10-2017 09:19:00
fb

Пазарът на газ остава регионален, но Русия се готви за неговата глобализация,  заяви президентът на Русия Владимир Путин по време на пленарното заседание на форума „Руска енергийна седмица“ в сряда, съобщават руските агенции.

„Действително, сега се наблюдава известна стагнация на пазара на втечнен природен газ. Виждаме това например в Европа, където се наблюдава най-слабо натоварване на LNG-терминалите и където сега втечненият природен газ отстъпва на тръбопроводния. Отговаряйки на въпроса за пазара на газ и дали не е време да го направим такъв, като пазара на петрол, ще кажа, това е възможно да се направи тогава, когато той стане глобален, а не регионален както е сега“, каза Путин.

Той отбеляза, че Азиатско-тихоокеанския регион сега потребява повече LNG, а Европа – тръбопроводен газ, а е „необходимо постигане на баланс между тях“.“Кога ще се случи това е трудно да се каже, но ние мислим и говорим за това“, добави той. Държавният глава съобщи, че Русия строи нови производства, такива като „Ямал СПГ“ (LNG), развива и съществуващите газови активи, в частност в Далечния Изток.

Руският президент коментира и споразумението за намаляване на добива на петрол с ОПЕК.
Споразумението за намаляване на добива на петрол ако бъде продължено, то ще е поне до края на 2018 г.,
„Още не знаем дали ще бъде продължено споразумението, а вече ме питат за колко време ще го продължим. Когато решим дали ще го продължим, или не тогава и ще определим срока. Но като цяла, ако говорим за възможността за продължаване, то разбира се е минимум до края на 2018 г.“, каза Путин в отговор на въпрос.
Във всеки случай Русия ще продължи работата си със страните от ОПЕК на взаимноизгодна основа, каза президентът. Той отбеляза също така, че Русия изпълнява напълно задълженията си в рамките на споразумението с ОПЕК.

Владимир Путин изрази също така увереност, че възобновяемите източници на енергия ще са в основата на структурата на енергийните мощности след 30 години.

„Днес в света първичен източник номер едно е дори не петрола, а въглищата. Разбира се, трябва да се движим към това, възобновяемите източници на енергия да излязат на първо място в системата на генерациите, но това ще е не по-рано от 30 години и засега ние не знаем как ще стане“, каза президентът на Русия. По думите му, технологиите за използване на въглища  и петрол също се подобряват.
„Затова и експертите казват, че енергийният баланс ще се  запази. В тази връзка бих искал да отбележа, че газа като гориво според нас ще е много по-високо екологично от електромобилите“, каза президентът, отбелязвайки, че първичен източник за производството на електроенергия засега в голяма степен са въглищата, мазутът и само отчасти газа.

природен газ
пазар на газ
ОПЕК
ВЕИ
Путин
По статията работи:

Маринела Арабаджиева