Путин: Криптовалутата носи сериозни рискове

Криптовалутата набира популярност в света, ставайки пълноценно платежно средство, но и носи сериозни рискове, включително касаещи прането на пари и финансирането на тероризма, заяви президента на Русия Владимир Путин на съвещание за криптовалутата в Сочи. В рамките на съвещанието той отбеляза, че въпросите за внедряване на цифрови технологии във финансовата и банкова сфери са актуални за целия свят, тъй като откриват нови възможности.

„Криптовалутата в някои страни става или ще стане пълноценно платежно средство, а също така инвестиционен актив. Едновременно с това, използването на криптовалутата носи и сериозни рискове“, е заявил Путин, добавяйки, че е запознат с опозицията на Централната банка. По думите му, „преди всичко това е възможност за изчистване на капитал, получен по престъпен начин, бягство от данъци и финансиране дори на тероризъм, но и разбира се, разпространение на схеми за измами, жертви, на които могат да станат обикновените граждани“. Владимир Путин отбеляза, че криптовалутата се пуска от анонимни субекти.

„По този начин купувачите на криптовалута може да бъдат въвлечени в участие на незаконни дейности. Освен няма гаранции за сигурността на криптовалутата“. По думите му в случай на срив на система, или „надуване на балон, както сега е модерно да се казва, няма да има кой да носи юридическа отговорност. „Това е нещо много сериозно, което трябва да имаме предвид при обсъждане на тази тема“, подчерта Владимир Путин.
Русия, по думите на Путин трябва да разработи регулиране на криптовалутата, така че от една страна да бъдат защитени интересите на гражданите, бизнеса и държавата, а от друга страна да не създава излишни бариери. Той обърна внимание, че трябва да се използват преимуществата, които дават новите технологични решения в банковия сектор.

„“Важно е не да се създават излишни бариери, разбира се, а да се създадат необходимите условия за по-нататъшно развитие и усъвършенстване на националната финансова система“, каза още Путин. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари