НАЧАЛО » свят

Путин и Си Дзинпин дадоха старт на „Силата на Сибир“

fb
3E news
fb
02-12-2019 01:20:11
fb

Президентът на Русия Владимир Путин и държавния глава на Китай Си Дзинпин дадоха старт на доставката на руски газ за китайската държава   по газопровода  „Силата на Сибир“, съобщиха руските медии. Стартът бе даден чрез пряка видеовръзка.

Газопроводът е предназначен за транспортиране на газ от Иркутския и Якутския центрове за газодобив до част от руските потребители и за Китай. Въведеното в експлоатация трасе е с дължина от около 2200 километра от Чаяндинското находище в Якутия до границата с Китай. На втори етап ще бъде  пуснат участък с дължина от 800 километра от Ковиктинското находище до Чаяндинското. С това общата  дължина на „Силата на Сибир“ ще е около 3000 километра. Експортният капацитет е за 38 млрд. куб м газ годишно. Строителството на газопровода отне пет години, а стойността му се оценява на 1,1 трлн.рубли.

Както заяви по време на пряката видеовръзка Путин, откриването на газопровода „Силата на Сибир“ извежда на ново ниво сътрудничеството между Русия и Китай в енергийния сектор, отбелязват руските медии.

„През тази година се навършват седемдесет години от установяването на дипломатически отношения (между Русия и Китай). И през тази година започваме доставка за Китай на руски тръбопроводен газ. Това извежда руско-китайското стратегическо взаимодействие в енергетиката на качествено ново ниво, като ни доближава до поетата съвместно с председателя на Китайската Народна Репулика Си Дзинпин задача за постигане на двустранен стокооборот през 2024 г. до 200 млрд. долара“, е заявил руският държавен глава, цитиран от Прайм.

Пекин, както и Русия поставя на основно място както сигурността и надеждността на експлоатацията на газопровода, така и опазването на околната среда, според цитираните изявления. „Важно е да се отдели особено внимание на опазването на околната среда, на отговорната експлоатация на ресурсите и в интерес на зелената, екологично чиста енергия, на енергийно ефективното и нисковъглеродно развитие“, е заявил Си Дзинпин. Според него „това е знаков проект за двустранното енергийно сътрудничество, както и образец на дълбоката интеграция и взаимноизгодно сътрудничество между страните“.

„Газпром“ и китайската CNPC през месец май 2014 г. подписаха договор за доставка на руски газ за Китай по източния маршрут. Договорът е със срок от 30 години и предвижда годишно доставката на 38 млрд. куб м природен газ. В края на октомври „Газпром“ завърши запълването на „Силата на Сибир“ с газ. Така линейната част на газопровода е подготвена за началото на доставките на руски газ за Китай. „Газпром“ планира да стартира с тях през декември.

CNPC
Газпром
Силата на Сибир
По статията работи:

3E news