НАЧАЛО » свят

Путин и Меркел са обсъдили "Северен поток 2"

fb
3E news
fb
17-04-2018 08:35:00
fb

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Русия Владимир Путин са обсъдили по време на телефонен разговор въпроси, свързани с осъществяването на проекта за газопровода „Северен поток 2“- Това става ясно от съобщение на пресслужбата на Кремъл.

„Разменени бяха мнения по въпросите, свързани с осъществяването на проекта „Северен поток 2“, се казва в съобщението.

Ден по-рано на пресконференция в Берлин еврокомисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович каза, че ЕС иска да бъде гарантирано разпространението на еднакви условия и върху проекта „Северен поток 2“, така , както и върху другите газопроводи на ЕС.

„Що се касае до „Северен поток 2“, то вие знаете позицията, която се заключава в това, че трябва да се осигурят равни правила както върху всички други газопроводи на ЕС“, е заявил Шефчович, цитиран от международните агенции. Освен това, по думите му, „приоритет е запазването на транзита на газ през Украйна“.

Германия вече издаде разрешение за строителството на газопровода, а Финландия – както за строителството, така и за експлоатацията.
Меркел в разговор с президента на Украйна Петро Порошенко също заяви, че не може заради „Северен поток 2“ , Украйна да загуби статута си на страна транзитьор.

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер по-рано обясни, че транзитът на руски газ през Украйна ще се запази при доказване на икономическата си ефективност. 

„Северен поток 2“
транзит на руски газ през Украйна
Марош Шефчович
Владимир Путин
Ангела Меркел
По статията работи:

Маринела Арабаджиева