Путин и Ердоган ще участват в полагането на фундамента на АЕЦ „Аккую“

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще участват при полагането на фундамента АЕЦ „Аккую“ през април. Това заяви министъра на външните работи на турската страна Мевлют Чавушоглу във вторник в изказване пред студенти и преподаватели в руския институт МГИМО.

„В началото на април ще бъде положен фундаментът на първата АЕЦ в Турция, „Аккую“, където ще присъстват двамата президенти (на Русия и Турция). След това те ще излетят за Анкара и там ще се проведат двустранни срещи на високо ниво“, заяви той, цитиран от ТАСС.
Чавушоглу подчерта, че отношенията между двете страни „се развиват динамично във всички области“. „Ние осъществяваме много важни инфраструктурни проекти“, отбеляза министърът на външните работи на Турция, напомняйки, че страните вече са се договорили и за прокарването на втората тръба от „Турски поток“.

Тристранна среща във формата Русия, Турция, Иран за намирането на решение по сирийската криза ще се проведе в Истанбул на 4 април.
АЕЦ „Аккую“ се предвижда да бъде с четири енергийни блока тип ВВЕР-1200. Централата се строи в Мерсин на брега на Средиземно море. Споразумението за строителството й бе сключено през 2010 г., като плановете са за въвеждане в експлоатация през 2023 г.

„Росатом“ разчита, че през месец март най-сетне ще получи лицензията за строителството на централата, а през април ще започне и строителните дейности. Общо инвестициите се оценяват на сумата от 22 млрд. долара. Засега проектът се финансира изцяло от Русия. Руската страна има право да продаде 49% от проекта на руги заинтересовани страни. Опит за такава продажба на турски консорциум бе направена неотдавна. Турският консорциум обаче се отказа и в момента се търсят нови инвеститори.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари