НАЧАЛО » свят

Промените в политиката на Южна Корея създават проблеми за атомната индустрия

fb
3E news
fb
03-10-2018 09:06:00
fb

Стремежът на южнокорейския президент Мун Дже-Ин за поетапен отказ от атомна енергетика предизвика хаос в отрасъла както в страната, така и извън пределите ѝ. В град Улсан вече повече от година атомният енергоблок чака разрешение от правителството за въвеждане в експлоатация.

Компанията Korea Hydro & Nuclear Power оценява забавянето на одобрението за пускането на Четвърти енергоблок на АЕЦ „Шин Кори“ на 1,5 милиарда вона. Стойността на строителството на енергоблока е 3,5 трилиона вона (3,1 млрд долара). Въпреки че страната планира да премине от атомна енергетика към възобновяеми енергийни източници, KHNP разчита да получи одобрение за пускането на енергоблока си през ноември тази година, след като приключи проверката за сеизмичната устойчивост на Четвърти енергоблок на АЕЦ „Шин Кори“, съобщава ft.com.

Решението на Сеул за поетапен отказ от атомна енергия предизвика критики в страната, която има най-високото търсене на електроенергия на човек от населението в Азия и внася голяма част от енергийните си ресурси.

Атомната индустрия осигурява надеждна и евтина електроенергия на Южна Корея, като местният пазар се оценява на 24 милиарда долара. В страната има 24 действащи атомни енергоблока, които осигуряват една трета от електроенергията в Южна Корея. Страната заема шесто място в света по инсталирана мощност от АЕЦ.

Президентът Мун планира до 2030 г. да увеличи дела на ВЕИ до 20%, а до 2060 г. напълно да изключи атомната енергия от енергобаланса на страната. Решението му предизвика критики не само защото може да предизвика дефицит на електроенергия, но и да повиши цените за потребителите.

АЕЦ
ВЕИ
Южна корея
проблеми на атомната индустрия
KHNP
компанията Korea Hydro & Nuclear Power
По статията работи:

Маринела Арабаджиева