Производители обещават рязък спад на цената на електролизаторите и зеления водород

Енергетика / Свят
3E news
1972
article picture alt description


Двете компании, големи производители на електролизатори – британската ITM Power и норвежката NEL почти едновременно заявиха, че очакват рязък спад на електролизаторите в скоро време. Това ще е в резултат на разширяването на мащабите за производство.

ITM Power

В интервю за изданието Recharge генералният директор на ITM Power  Graham Cooley казва, че „Днес продаваме електролизатори на ниво от 10 МВт по цена от 800 000 лири за МВт....През следващите три години ще бъдат 500 000 лири за МВт на ниво от 1000 МВт“. При това става дума за система „до ключ“, включваща електролизатор, система за захранване, система за управление, газова уредба и система за водоснабдяване. През януари тази година компанията откри нов завод в Шефилд, северна Англия с производствени мощности от 350 МВт електролизатори годишно.

Заводът ще се разширява в зависимост от постъпването на поръчките. „Това е много прост процес – ще го разширим до 700 МВт,  а след това до 1 ГВт. Ако днес получим поръчка за гигават, това ще е гигаватен завод“, твърди директорът. Освен това, както той твърди  „събрахме достатъчно средства при последния етап на финансиране, така че да построим още един гигаватен завод“.  В тази връзка той обръща внимание на силата на финансовите пазари в подкрепа на подобни възможности.

Говорейки за стойността на зеления водород  Graham Cooley твърди, че по цена той е сравним със сивия, ( произвеждан от неактивни изкопаеми горива ) при цена на електроенергията от 25 лири за MWh. Трябва да се отчете, че цената на електроенергията е с най-голяма тежест по отношение на зеления водород, отколкото цената на електролизаторите.

„Бих казал, че при 40 лири за МВт сме съпоставими по цена с другите форми на водород, като синия“, казва той. За да стигнем до цената на сивия водород е необходимо електричество на стойност от около 25 лири“, казва Cooley.

Той споменава рекордните цени на слънчевите проекти, постигнати на неотдавнашни търгове в Португалия и ОАЕ от 11 и 14 долара за МВтч съответно. „При такива цени на електроенергията вие ще можете да произвеждате зелен водород на по-ниска цена (от синия или сивия Н2).

Изпълнителният директор на ITM изразява съмнение, че синият водород някога ще стане конкурент на зеления Н2 (синият водород се произвежда от природен газ или от въглища с улавяне на СО2).

„Проекти за син водород няма да бъдат реализирани до края на 2020-те години, а към този период зеленият водород ще е евтин“, отбелязва той. Cooley обръща внимание и на промяната на стратегията на компаниите за производство на ВЕИ – не само за производство на зелена енергия, но и за зелен водород.

NEL

В деня на инвеститора на 21 януари норвежката компания NEL заявиха целта си – зелен водород при цена от 1,5 щатски долара за килограм през 2025 година. Това го прави абсолютно конкуренте с т.нар. изкопаем водород. Тази твърде амбициозна цел трябва да бъде постигната чрез мащабиране на производството на елекролизатори и евтина възобновяема енергия.

NEL строи напълно автоматизирано предприятие за производство на електролизатори в Herøya, Норвегия. Пробната експлоатация на първата производствена линия с мощност от 500 МВт е планирана за второто тримесечие, а промишленото производство – през третото тримесечие на 2021 година. В бъдеще мощностите на завода ще могат да бъдат разширени до 2 ГВт годишно.

При този мащаб, според изчисленията на NWL капиталовите разходи за електролизаторите ще могат да бъдат намалени до нивото на капиталовите разходи за реформинг на метан и под тях. „С инсталирането на първата линия с мощност от 500 МВт, ние ще съкратим разходите около два пъти, а когато добавим и допълнителни линии ние ще може отново да намалим разходите почти двойно“, заявява генералният директор на NEL Jon André Løkke.

Компанията залага в бъдеще и на ръст на пазара на водородни зарядни станции, като очаква към 2030 г. пазарът в този сегмент да нараства с 30 % годишно.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща