НАЧАЛО » свят

Проектът за "Южен поток" може да получи изключение от европейските правила, смята шефът на OMV

fb
3E news
fb
23-06-2014 02:49:00
fb

Проектът за газопровода “Южен поток” може да получи изключение от изискванията на Европейския съюз по отношение на тръбопроводния транспорт. Това коментира в интервю за WirtschaftsBlatt генералният директор на OMV Герхард Ройс.

“Ясно е, че всичко трябва да се осъществи в съответствие с европейското право”, каза той. “Но в някои сектори трябва да бъдат направени изключения”.
Генералният секретар на OMV смята, че Европейският съюз трбява да обсъди с “Газпром” възможността за предоставяне на такъв специален режим. Освен това по думите му преговорите по проекта трябва да се ускорят, а не “да се замразяват”-

Темата за строителството на газопровода “Южен поток” ще се обсъжда по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин във Виена на 24 юни. По време на посещението се планира и подписване на споразумение за акционерна съвместна компания South Stream Austria. Акционери в нея ще са руският “Газпром” и австрийската ОМV.  Участието ще е на паритетна основа.

Предвижда се газопроводът в австрийската страна да е с пропускателна мощност до 32 млрд. куб метра газ годишно с краен пункт Баумгартен. Влизането на австрийския участък от газопровода на пълна мощност е предвидено за янури 2018 г.

OMV
Газпром
Южен поток
Австрия
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева