НАЧАЛО » свят

Проектната цена на Турски поток е около 19 млрд. долара

fb
3E news
fb
21-02-2015 06:16:00
fb

 

Проектнята стойност на газопровода "Турски поток" е около 19 млрд. долара, съобщи БНР, позовавйки се на турски източници. В проекта, който Русия ще изгражда с Турция, ще бъдат инвестирани 18 млрд. долара за трасето под Черно море и останалата част за тръбата по сушата. Специалистите обаче отбелязват, че изчисленията са приблизителни.

"Турски поток" бе договорен при посещението на руския президент Владимир Путин в Анкара и се предвижда да бъде с мощност 63 млрд. кубически метра газ годишно, от които 50 млрд. ще се доставят на новия газов хъб на турско-гръцката граница.

910 км.от трасето ще преминават под Черно море, като 660 км.ще вървят по трасето на анулирания проект "Южен поток". 260 километровото трасе по суша ще преминава през турска Тракия и ще стига до турско-гръцката граница.

"Газпром" обяви,че планира да започне строителството на морското трасе от 1 октомври тази година, а Турция, която ще изгражда трасето по сушата, ще стартира на 15 декември. Предвижда се "Турски поток" да влезе в действие на 30 декември 2016 г. След пуска на първия етап се планира доставките през Украйна да бъдат напълно прекратени. А Турция да се превърне във втори по значимост доставчик на руска газ след Германия.

Турски поток
инвестиции
газопровод
пазар на газ
По статията работи:

Галина Александрова