Проекти на природен газ и ядрена енергия няма да се финансират от Фонда за справедлив преход

Енергетика / Свят
Георги Велев
2076
article picture alt description

Водещият фонд на Европейския съюз за подпомагане на регионите от изкопаеми горива в прехода към нискоемисионна икономика няма да финансира проекти за природен газ и ядрена енергия, заявиха представители на правителствата на ЕС в сряда. Така окончателно приключи дебатът дали синьото гориво отговаря на условията за подпомагане. При изгарянето в електроцентралите газът отделя приблизително 50% по-малко CO2 от въглищата, но това е свързано с изтичане на метан, който също е сериозен парников газ.

Пратеници от 27-те страни членки на ЕС одобриха сделката, която беше сключена между правителствата на ЕС и Европейския парламент миналата седмица. Съгласно сделката фондът не може да се използва за подпомагане на инвестиции, свързани с изкопаеми горива, включително природен газ. Фондът за справедлив преход също така няма да подкрепи инвестициите в ядрената енергетика, предаде Euractiv.

Някои страни от ЕС и законодатели настояваха да осигурят подкрепа за природния газ. Законодателите заявиха, че окончателната сделка е компромис, който осигурява Фонд за справедлив преход, без природен газ в него, в замяна на това, че газовите проекти ще получават по-малък размер на финансиране при определени условия от отделния Европейски фонд за регионално развитие.

Фондът за справедлив преход ще бъде насочен към региони, зависими от най-замърсяващите горива, като въглища и торф. Страните като Полша, Германия и Румъния се очаква да бъдат най-големите бенефициенти на Фонда. Германският депутат от Зелените Никлас Ниенас заяви, че е подкрепил този компромис като начин за минимизиране на финансирането за изкопаеми горива. „Маржът за действително харчене на пари за газ в ЕФРР е всъщност доста малък“, добави той.

Фондът за справедлив преход ще разполага с 17,5 милиарда евро, а средствата ще дойдат както от фондовете за възстановяване на коронавирус, така и от бюджета на ЕС за 2021-27. Парите са предназначени за привличане на допълнителни инвестиции от частния сектор в подкрепа на зелените индустрии и преквалификация на работниците от замърсяващите сектори.

„Не можем да приложим европейската Зелена сделка, без да смекчим последиците за най-засегнатите от декарбонизацията на нашата икономика“, заяви германският икономически министър Петер Алтмайер в изявление, позовавайки се на плана на ЕС за премахване на нетните емисии на парникови газове до 2050 г.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща