НАЧАЛО » свят

Прогноза: Фотоволтаиците изместват големите електроцентрали след 20 г.

fb
3E news
fb
08-09-2014 08:42:00
fb

Швейцарската банка UBS публикува поредната прогноза за промените в пазара на слънчевата енергетика в Европа. Спроед анализ на експертите от UBS през следващите 10-20 г. в Европа ще започне постепенeн  отказ от големите електроцентрали. В резултат на пръво място ще настъпи децентрализация и при индивидуалните фотоволтаични системи, използвани като източник на електрическа енергия.

Според прогнозата на банката, очаква се също така и поевтиняване на системите за съхраняване на енергия, което от своя страна ще направи по-достъпни големите електрически инсталации за индивидуалните домакинства. След 20 години обаче големите електроцентрали ще станат просто ненужни. Експертите на банката смятат, че централизираните централи ще стават все по-малко гъвкави. Поради тази причина те няма да могат да са от полза и да обслужват в необходима степен нуждите на следващите поколения. Както бизнесът, така и домакинствата ще стигнат до извода, че е по-лесно и по-евтино да получават и да се запасяват със собствена електроенергия, дори и ако се отменят напълно субсидиите, които сега държавите в Европа отпускат за зелена енергия.

Електроенергията днес престава да се произвежда изключително от големи централизирани електроцентрали, които са собственост на големи компании. През 2025 г. всеки собственик ще може да произвежда и да съхранява електроенергия. Тя ще бъде екологично чиста и конкурентноспособна в икономически план и дори не и скъпа, а и може би и по-евтина от традиционната електроенергия, която сега се получава през електрическата мрежа, се казва в доклада на UBS.

фотоволтаици
електроцентрали
UBS
По статията работи:

Маринела Арабаджиева