При разделянето на CEZ чешката държава може да запази въглищните и атомните централи

АЕЦ "Темелин"
Източник: atominfo.bg

Приемането на решение за строителството на нови атомни енергоблокове в Чехия приближава, но все още не е ясно кой ще плати за това, пише Hospodářské noviny. Политиците искат строителство на АЕЦ, но вече дълго време отказват да отделят средства за това. Затова ръководството на CEZ предлага компанията да се раздели по примера на германските енергийни компании и представи вариант, който според управата е най-добър. „Най-добрата алтернатива е трансформирането на компанията, при което атомните и класическите източници на енергия да се отделят от доставките и новата енергетика“, се казва в проучване, подготвено за CEZ от екип от специалисти, юристи, консултантска компания и инвестиционни банкери.

CEZ официално работи само с варианти за изграждане на ядрена мощност, при които за проект на стойност до 200 милиарда крони, държавата да предостави гаранции или при условие, че CEZ финансира сама новите енергоблокове. Разделянето на CEZ е предпочитан вариант за мениджмънта на компанията. Ако държавата на 100% притежава новото дружество, което ще изгражда АЕЦ, то няма да има нужда тя да търси миноритарни собственици.  

Проучването е било подготвяно през цялата есен и е завършено в началото на годината. Сега, по информация на Hospodářské noviny, президентът на CEZ Даниел Бенеш запознава политиците с документа. Презентация на проучването е била направена на изнесено заседание на членовете на икономическата комисия от Камарата на депутатите в АЕЦ „Дуковани“.

Именно там трябва да бъде построен първият нов енергоблок, като това в идеалния случай може да стане до 2035 г., когато настоящите енергоблокове започнат да се извеждат от експлоатация. Компанията настоява правителството да вземе решение за начина на разширяване на централата още тази пролет, за да може да започне избор на доставчик. Ако това не стане, според CEZ има риск от изоставане от планирания график.

Източник: www.ihned.cz

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари