НАЧАЛО » свят

Приключи монтажът на парогенераторите в Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ

fb
3E news
fb
18-04-2017 11:51:00
fb

На площадката на изграждане на Беларуската АЕЦ (с основен проектант АО „Атомпроект“ и генерален изпълнител Групата компании ASE) завърши монтажът на парогенераторите на Първи енергоблок. Специалистите поставиха по местата им четири парогенератора.

Парогенераторите се отнасят към основното оборудване на реакторната установка и са предназначени за предаване на топлината, произведена в активната зона на реактора, към втори контур за генериране на пара, захранваща турбината.

С монтажа на парогенераторите завършва етапа на поставяне на основното оборудване на първи контур на енергоблока и е начало за подготовка към следващия важен етап – заваряването на главния циркулационен тръбопровод“, отбеляза вицепрезидентът на проекта за Беларуската АЕЦ на Групата компании ASE Виталий Медяков.

Проектът ВВЕР-1200, по който се изгражда Беларуската АЕЦ, е един от най-съвременните в света и е от поколение „3 плюс“, което съответства на всички международни норми и препоръки на МААЕ.

Основната особеност на проекта е комбинираното използване на активни и пасивни системи за безопасност. Енергоблокът е снабден с двойна защитна обвивка и уловител на стопилка, което гарантира, че радиоактивни елементи няма да попаднат в околната среда. Приложените в проекта решения отговарят на постфукушимските изисквания за надеждност на централата, за устойчивост към външни въздействия и вътрешни откази. Днес ВВЕР-1200 е най-мощният от произведените в Русия реактори. Основните преимущества на енергоблоковете с реактори ВВЕР е високата производителност, дълголетие и безопасност. Срокът на работа на оборудването е 60 години.

АSE е един от лидерите в световния ядрен инженерингов бизнес, като заема повече от 31% от световния пазар за изграждане на АЕЦ. Представителствата и оперативните офиси на АSE действат на територията на 15 държави в света. Почти 80% от поръчковия портфейл на компанията идва от проекти зад граница.

 

Беларуска АЕЦ
МААЕ
АЕЦ
Атомпроект
ASE
По статията работи:

Маринела Арабаджиева