НАЧАЛО » свят

Премиерът на Ирак иска спиране на преноса на петрол през Турция за Европа

fb
3E news
fb
13-01-2014 11:24:00
fb

Премиерът на Ирак Нури ал-Малики  заплаши ръководството на кюрдската автономия Северен Ирак с икономически санкции ако не бъде преустановен преносът на петрол през Турция за страните от Европа, съобщават чуждите електронни издания, позовавайки се на CNN Turk.

„Ако Северен Ирак не преустанови преноса на петрол за Турция, ние ще съкратим средствата им. Това е нарушение на конституцията. Ние няма да позволим това нито на Северен Ирак, нито на Турция. Турция не трябва да се намесва в ситуации, които може да нанесат щети на суверенитета на Ирак”, е заявил Малики.

По данни на телевизионния канал министърът на петрола на Ирак Хюсейн ал-Шехристан е отправил предупреждение по този въпрос към посолството на Турция в Багдад, съобщава РИА Новости.

Турция и Кюрдскат автономия в Ирак през ноември сключиха договорености по проекти в нефтогазовия сектор, според които петролът от Северен Ирак през Турция ще се пренася за Европа. Багдад е против самостоятелните решения на автономията по отношение на петролните ресурси, разположени на територията й. В началото на декември страните се договориха за създаване на тристранен комитет по въпросите за експорт на ирактски петрол през Турция. През миналата седмица ръководството на Кюрдската автономия съобщи за пуска на тръбопровода за Турция в края на януари.   

петрол
Ирак
Турция
По статията работи:

Маринела Арабаджиева