НАЧАЛО » свят

Прекъсването на газовото партньорство вежду Русия и Европа няма да е лесно, смята шефът на Total

fb
3E news
fb
24-03-2014 11:26:00
fb

Газовото партньорство между Русия и Европа едва ли ще бъде прекъснато толкова лесно, въпреки че Европа се безпокои за диверсификацията на доставките на фона на кримската криза, помнейки спирането на доставките през 2006 и 2009 г., заяви председателят на подразделението на Total Gas&Power Philippe Sauquet, цитиран от Ройтерс.

„Русия и Европа няма да могат да се разделят лесно”, смята топ мениджърът.  Отчитайки обаче рискът за доставките на газ за Европа през Украйна той смята, че властите в САЩ ще могат да ускорят процесът за приемане на разрешения за експорт на газ.

При това световният пазар на газ не очаква значителни обеми от американски втечнен природен газ по-рано от 2017 г. Министерство на енергетиката на САЩ  разглежда над 20 заявки за експорт на втечнен природен газ, а от 2011 г. е одобрило само 6 от тях.

Що се касае за развитие на проекта „Ямал LNG” в който Total притежава 20% според мнението на Sauquet, разногласията между Русия и запада едва ще окажат влияние върху развитието му. „Русия и Европа обсъждат повече тръбопроводния газ, отколкото втечнения”, каза той.

В началото на март генералният директор на Total Кристоф де Маржери обеща да продължи инвестициите в проекта на стойност 26,9 млрд. долара. Партньорите разчитат да започнат доставки на втечнен природен газ от арктически находища през 2017 г.

Total
газ
LNG
Ямал LNG
Русия
Европа
сащ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева