НАЧАЛО » свят

Президентът на Унгария подписа закона за разширение на АЕЦ „Пакш”

fb
3E news
fb
10-02-2014 11:39:00
fb

Президентът на Унгария подписа законът за разширение на АЕЦ „Пакш” на 100 км южно от Будапеща, съобщава агенция MTI,  позовавайки се на изявление на държавния глава Янош Адер. В съобщението се казва, че е била извършена пълна проверка за конституционността, че законът за разширение на АЕЦ „Пакш” съответства на Основния закон на страната и се утвърждава от президента.

Унгарският парламент неотдавна одобри законът за разширение на АЕЦ „Пакш”. „За” гласуваха 256 депутата, 29 бяха „против”, а 2-ма се „въздържаха”.

Сделката за строителството на два нови енергийни блока с обща мощност от 2,2 хил МВт с руско финансиране беше подписана в Москва на 14 януари в рамките на срещата между премиера на Унгария Виктор Орбан и президента на Русия Владимир Путин. Преговорите за подготвяната сделка се проведоха в условията на конфиденциалност и правителството на Унгария се отказаха от по-рано планираният международен търг за строителството на нови блокове, съобщава РИА Новости.

Министърът на икономиката Михай Варга заяви, че кредитът от 10 млрд.евро ще бъде изплатен от Унгария в разстояние на 21 години след въвеждането на енергоблоковете в експлоатция през 2023 г.

Ратификацията на споразуменията предизвикаха протест на опозицията. В същото време министърът на външните работи на Унгария Янош Мартони отбеляза, че споразумението с Русия е насочено към затвърждаване на енергийната безопасност на Унгария и не означава геополитически обрат в политиката на страната.

АЕЦ Пакш
Унгария
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева