Председателят на TANAP: Газопроводът увеличава стратегическото значение на Турция в региона

Проектът за Трансанадолския газопровод (TANAP) ще увеличи стратегическото значение на Турция в региона и отваря енергиен коридор, който подпомага извеждането на газовите ресурси на Азербайджан на европейския паза Това заяви председателя на консорциума TANAP Салтюк Дюзойл.

Газопроводът TANAP се простира от грузинско-турската граница до западната граница на Турция. TANAP, едновременно с другия газопровод – Трансадриатически (ТАР) е част от проекта Южен газов коридор, по който се предвижда транспортиране на природен газ от азербайджанското находище Шах Дениз до Европа.

По думите на председателя на консорциума, TANAP  е един от най-важните проекти, реализирани с цел осигуряване на енергийната сигурност на Турция от гледна точка на способността й за удовлетворяване на постоянно растящото търсене на енергия в бъдеще.

„Само от гледна точка на заетостта в хода на осъществяването на проекта днес са създадени и ще бъдат открити в бъдеще работни места за над 15 хил. души, които пряко или косвено са заети в строителството, предоставянето на услуги, производството на тръби, а също и в другите сектори. Голям брой от договорите са за турски изпълнители. Проектът ще увеличи стратегическото значение на Турция в региона и ще отвори енергиен коридор, като ще осигури възможността газовите ресурси от Азербайджан да излязат на европейския пазар“ цитира думите на Дюзойл агенция Trend.
Председателят на консорциума добавя, че след време и други потенциални доставчици от Централна Азия, Близкия Изток и Източното Средиземноморие също могат да получат достъп до пазара през това ново трасе.

Първоначалната пропускателна мощност на газопровода TANAP според проекта е за 16 млрд. куб м газ годишно. Около шест милиарда куб м ще бъдат доставяни за Турция, а останалото количество е предназначено за Европа. След завършване на строителството на Трансадриатическия газопровод, газа ще достига до Европа, като предварителните намерения са това да стане в началото на 2020 г.

Стойността на газопровода TANAP е 7,9 млрд. долара.

Акционери в TANAP са компанията „Южен газов коридор“ с 58 %, Botas с 30 % и ВР с 12 %.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари