НАЧАЛО » свят

Председателят на ЕК Жозе Барозу поиска система за ранно предупреждение за газовите доставки

fb
3E news
fb
17-04-2014 03:40:00
fb

ЕС смята, че преди да се предприемат каквито и да са действия във връзка с доставките на руски газ за Украйна, за всички въвлечени впроцеса страни трябва да бъде задействан механизъм за ранно предупреждение. Това се казва в отговора на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на  писмото на президента на Русия, разпространено от пресслужбата на Европейската комисия.

„Позволявам си също да напомня за механизма за ранно предупреждение, който беше съгласуван между ЕС и Русия след газовата криза през 2009 г. и обновен през 2011 г. Важно е да помним, че в случай на екстремна ситуация даденият механизъм трябва да бъде активиран преди приемането на каквито и да било едностранни стъпки” се казва още в писмото.

„Тъй като доставките (на руски газ) за ЕС и Украйна са тясно свързани, ние сме готови да обсъдим с всички заинтересовани страни конкретните задължения за изпълнение въз основа на пазарните цени, както и правилата и международното законодателство, а също и как да се гарантира прозрачността и надеждността на транзита през територията на Украйна и доставките (на газ) за Украйна”, се казва още в писмото.

В отговорът си до Путин, Барозу също коментира плановете на „Газпром” до поиска от „Нафтогаз Украйна” да премине към схемата за предплащане на газовите доставки. „Такова развитие е причина за сериозна загриженост, тъй като носи опасността от спиране  на доставките на газ за ЕС и другите страни партньори”, пише Барозу. Според него преводът към авансово плащане може да се отрази негативно върху осигуряването от Украйна на запаси от газ за зимния период.

„Искам да напомня, че договорите да доставка (на газ) се сключени между европейските компании и „Газпром” При това положение „Газпром” ще продължи да носи отговорност за осигуряване на доставките на газ в необходимите обеми в съответствие с договорните задължения”, отбелязва председателят на Европейския съюз.

ЕК
Барозу
Путин
Газпром
газови доставки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева