НАЧАЛО » свят

Преговорите за строителството на нови блокове на АЕЦ "Бушер" са в "работен" стадий

fb
3E news
fb
07-02-2014 02:38:00
fb

Заместник-генералният директор по международните дейности на държавната корпорация "Росатом" Николай Спаский заяви, че преговорите с Техеран за възможността за строителство на нови енергоблокове в АЕЦ "Бушер" в Иран се намират в "работен" стадий, съобщи ria.ru.

Първият блок на централата беше предаден на Иран за гаранционна експлоатация  през септември 2013 година. Спаский поясни, че именно след този „важен етап” е станало възможно да бъдат обсъдени бъдещите стадии на сътрудничество. По думите му, „Росатом” в момента има „формализирани задължения” за изграждането на 23 атомни енергоблока извън пределите на Руската федерация.

Спаский се намира във Виена за редовните „разширени консултации” с ръководството на Международната агенция за атомна енергия. В сряда той се срещна с генералния директор на агенцията Юкия Амано и повечето от неговите заместници. „Много полезен и съдържателен разговор”, заяви заместник-генералният директор на „Росатом”.  В рамките на срещата беше подписано споразумение между „Росатом” и Международната агенция за атомна енергия за продължаване с още една година на съвместния проект за преподготовка на медицински физици от страните от бившата СССР, съобщи Спаский.

АЕЦ "Бушер"
Росатом
Иран
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева