Глоба от почти половин милиард евро отнесоха европейски, американски и японски компании за антимонополни нарушения

С три отделни решения Европейската комисия е глобила за нарушаване на антимонополното законодателство на ЕС редица европейски, американски и японски компании. Общата сума на глобите е 546 млн. евро.

За участие в картел четири морски превозвача на автомобили са глобени за сумата от 395 млн. евро. Двама доставчици на свещи (за автомобили) със 76 млн. евро, а двама доставчика на автомобилни спирачни системи със 75 млн. евро.

„Повишаването на цените на компонентите за автомобили или за транспортни разходи по превоз на автомобили, картелите са нанесли щети на европейските потребители и са повлияли негативно на конкурентоспособността на автомобилния сектор на ЕС, в който са заети около 12 млн. души“, заяви членът на Европейската комисия по конкуренция Маргрете Вестагер.

Глобите трябва да бъдат платени от чилийският морски превозвач CSAV, японските превозвачи "K" Line, MOL и NYK , норвежко-шведският превозвач WWL-EUKOR; доставчикът на свещи (за автомобили) в лицето на германската Bosch и японските Denso и NGK; доставчиците на хидравлични автомобилни спирачни системи, американската TRW, германските Bosch и Continental, които участват също и в картел за доставка на електронни спирачни системи.

Всички компании са признали участието си в картели и са се съгласили да уредят проблемите, се отбелязва в съобщение на Европейската комисияКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари