Почина Стивън Хокинг

Източник: БГНЕС

Световноизвестният английски физик теоретик Стивън Хокинг почина на 76 години, съобщава телевизия ВВС, позовавайки се на представител на семейството.

Стивън Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. в Оксфорд.

Хокинг  е английски  физик теоретик, известен популяризатор на науката и автор на много книги, сред които  „Кратка история на времето“, която надхвърля тираж от над 10-милионен. Основните области, в които работи са космологията и квантовата механика. Той се занимава с проучване на проблемите за възникване на космическата сингулярност – първичното състояние на Вселената, от което тя, според теорията за големия взрив се разширява непрекъснато.  Британският физик е автор на теорията за „изпарението“ на черните дупки, дължащо се на радиация (явлението е известно под названието „излъчване на Хокинг“).

През 1962 г. на 22-годишният Хокинг е поставена диагноза амиотрофична латерална склероза . Тогава лекарите са смятали, че му остават две-три години живот. Техните прогнози обаче остават неоправдани, ученият продължава работата си, жени се два пъти и е баща на три деца. Дори напълно парализиран, Хокинг води активен живот – занимава се с наука, преподава, изнася доклади, общува със света с помощта на компютърен синтезатор на речта.

През ноември миналата година Хокинг прогнозира, че човечеството може да изчезне към 2600-та година. Според учения, населението на Земята ще расте, потреблението на енергия ще се засилва, а самата планета ще се превърне в „една блестяща огнена точка“. Човечеството може да се спаси само ако намери подобна за живот планета.   Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари