НАЧАЛО » свят

Последната стъпка за намаляване на емисиите в Канада ще е отказ от въглищата през 2030 г.

fb
3E news
fb
22-11-2016 09:24:00
fb

Канада смята през 2030 г. да се откаже напълно от използването на въглища за производството на електроенергия, съобщи министъра на околната среда на страната  Catherine McKenna. Тази мярка ще е последната стъпка, която Канада ще предприеме за постигане на целевите показатели за намаляване на изхвърлянето на парниковите газове. През октомври правителството на страната обеща  през 2018 г. да въведе минимална цена за емисиите от въглероден диоксид, което предизвика протест в двата богати на енергийни ресурси региони на страната.

По данните на министъра сега въглищната индустрия на провинциите Албърта, Саскачеван, Нова Скотия и Ню Брънзуик, осигуряват около 10% от общите парникови газове в страната. Предстои провинциите да изберат дали ще се откажат от въглищата или ще използват технологии за улавяне на парниковите газове.

Албърта с петте големи въглищни централи е сред най-големите потребители на въглища в страната като източници на производство на енергия. Във втората по големина провинция Онтарио въглищата престанаха да се използват през 2014 г.
Кнада е на 12-то място в света по добив на въглища, а три четвърти от необходимото количество е от внос от САЩ. Освен това 80% от електроенергията в страната се произвежда, без да се използват въглеводороди, като плановете са тази цифра да достигне 90% през 2030 г. За това време управляващите в Канада имат намерение да намалят с около 30% в сравнение с 2005 г. изхвърлянето на вредни емисии.

Канада
намаляване на вредни емисии
въглища
По статията работи:

Маринела Арабаджиева