НАЧАЛО » свят

Порошенко: Споразумението за транзит на газ през Украйна за Европа ще бъде продължено и след 2019 г.

fb
3E news
fb
07-07-2015 08:22:00
fb

Транзитното споразумение между „Нафтогаз“ и „Газпром“ ще бъде продължено след 2019 г. Това заяви президентът на Украйна Петро Порошенко.

Уверен съм, че транзитното споразумение между „Нафтогаз“ и „Газпром“ ще бъде продължено след 2019 г. Други алтернативи няма“, отбеляза той, цитиран от ТАСС.

Договорът за транзит на руски газ през територията на Украйна беше подписан през 2009 г. за срок от 10 години.

 

Позицията на Русия

На 26 юни председателят на „Газпром“ Алексей Милер заяви, че руската компания никога няма да се съгласи на продължаване на договора с „Нафтогаз Украйна“ при неприемливи условия. „Украйна настоява за внасяне в договора от 2009 г. на промени, които касаят цената на танзита. „Нафтогаз“ настоява, ставката за транзит да се увеличи до 5 долара за 1000 куб м на 100 км“, каза той.

Ние никога няма да подпишем договор при неприемливи за нас условия“, подчерта Милер. - 4,5 години преди окончателното изтичане на срока на действие на договора ние ще проведем съответните преговори с украинските партньори“.

Както съобщи Милер на 1 юли, към настоящия момент „Газпром“ не вижда проблеми с транзита на газ през триторията на Украйна за европейските клиенти на компанията. „Проблем с доставките на газ през територията на Украйна за нашите европейски потребители няма“, каза той.

Транзитът на природен газ през Украйна за Европа към настоящия момент съставлява 229 млн. куб метра на ден, което е с 19% повече от година по-рано, съобщи на 6 юли пресаташето на компанията „Укртрансгаз“ Максим Белявский. „Транспортирането на газ за потребителите на Европа и Украйна се осъществява в съответствие с подадените заявки. От 1 до 4 юли през украинската газотранспортна система за Европа са постъпили 904 млн.куб метра газ“, уточни той.

 

Прекратяване на доставките за Украйна

Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна от 10 часа сутринта на 1 юли заради неплащане, съобщи по-рано Милер. „Украйна не е заплатила доставките на газ за юли. От 10 часа сутринта на 1 юли доставките на газ от „Газпром“ за Украйна са прекратени. „Газпром“ няма да доставя газ за Украйна при каквато и да е цена без предплата“, заяви Милер.

Нафтогаз“ по-рано заяви, че прекратява закупуването на газ от „Газпром“ на 1 юли 2015 г. до съгасуване на условията, които не бяха договорени на 30 юни във виена по време на тристранните преговори във Виена.

 

 

транзит на газ през Украйна
Газпром
Алексей Милер
Русия
Петро Порошенко
По статията работи:

Маринела Арабаджиева