НАЧАЛО » свят

Поправките в Газовата директива ще обсъжда в петък работната група по енергетика в ЕС

fb
3E news
fb
12-04-2018 09:12:00
fb

Работна група по енергетика към Съвета на ЕС ще обсъди на 13 април въпросите, свързани с предложените от Европейската комисия поправки в Газовата директива на ЕС, става ясно от предварителния дневен ред за срещата.

Поправките в Газовата директива бяха предложени през ноември 2017 г. Те целят прилагане на определени норми от енергийното законодателство на ЕС не само към някои, а към всички газопроводи на територията на ЕС, идващи от трети страни. Към тях в частност се отнася недискриминационно установяване на тарифите за пренос на газ, достъп на трети страни до възможността за пренос на „синьо гориво“, разделяне на дейностите по продажба и транспортиране на природен газ.  

Сега тези норми не се прилагат по отношение на морските газопроводи.

Европейската комисия предложи новите правила, (ако бъдат приети  и влязат в сила ) да засягат не само бъдещите газопроводи, но и вече съществуващите такива, като за някои могат да бъдат направени изключения.

Още при представянето на поправките експертите изразиха резерви. На заседанието се очаква да бъде отчетено становището на юридическата служба към ЕС, както и писмените становища на експертите. Припомняме, че първите коментари при представянето на поправките бяха, че те са насочени към газопроводите  „Северен поток“ и „Северен поток 2“.

газова директива
ЕС
работна група по енергетика
ЕК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева