Помпео: Администрацията на САЩ ще направи всичко възможно, за да спре „Северен поток 2“

Енергетика / Свят
3E news
308
article picture alt description

Администрацията на САЩ ще направи всичко възможно, за да спре осъществяването на проекта за газопровода „Северен поток 2“ и очаква от конгреса допълнителни инструменти за това, е заявил в четвъртък държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

„Ще направим всичко възможно, за да спасим Европа от тази заплаха“, е заявил той по време на изслушванията в сената.

Освен това Помпео е напомнил, че администрацията е готова за това „да използва допълнителни инструменти, ако вие (в конгреса) ни ги предоставите“. Нови предложения за санкции срещу „Северен поток 2“ фигурират в проекта на бюджета за отбрана за 2021 финансова година, който в момента минава през съгласуване в конгреса. Зад тези санкции застават както републиканците, така и демократите.

Помпео е напомнил, че САЩ се опасяват, че в случай на осъществяване на „Северен поток 2“ Русия ще получи възможност ако иска да спира доставките на газ за Европа, съобщават международните агенции.

Според тях президентът на САЩ Доналд Тръмп също е подкрепил решението на Държавния департамент за налагането на санкции на проектите за газопровода „Северен поток 2“, но и за втората тръба на „Турски поток“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща