Полша стартира увеличение на капацитета на LNG-терминала в Швиноу̀йшче с 1,5 пъти

Операторът на газотранспортната система на Полша Gaz- System ще увеличи капацитета на терминала за втечнен природен газ (LNG) Швиноу̀йшче от 5 до 7,5 млрд. куб м, става ясно от съобщение на компанията. Планираното разширение предвижда и изграждане на нови инсталации за регазификация.

В момента  Caz-System е в етап на подготовка за търгове за дейностите, които предстои да се извършат за разширението на терминала.
В допълнение към това операторът на газотранспортната система на Полша проучва и възможностите към LNG-терминала да се сдобие и с нови функции, предвид перспективите за развитие на пазара за втечнен природен газ в Централна и Източна Европа. Става въпрос за използване на възможностите за пряка доставка на LNG товари до клиенти, включително чрез зареждане и товарене на газовози (LNG кораби) и използване на ж.п. И автомобилен транспорт. За тази цел се планира и създаване на нов пристан за кораби, строителство на ж.п.линия и трето хранилище за LNG.

LNG-терминала в Швиноу̀йшче бе пуснат в експлоатация в края на 2015 г. Сега там се осъществяват основно доставки на втечнен природен газ от Катар в рамките на договор между полската PGNiG и Qatergas. От пуска на терминала през 2015 г. досега доставеното количество е в обем от едва 2,5 млн. куб м.

Тази година в средата на месец март (14 март) PGNiG и Qatargas постигнаха споразумение за увеличение на обема на доставките LNG до 2,17 тона годишно, т.е. 2,9 млрд. куб м газ за 2018-2034 г. Страната разчита и на доставки от други източници, включително и LNG от САЩ.
Увеличението на капацитета на LNG-терминала в Швиноу̀йшче е една от стъпките на Полша за намаляване на зависимостта от руския природен газ. В тази посока е и сътрудничеството между Gas System и операторът на газотранспортната система на Дания Energinet по отношение на резервиране на капацитет по газопровода Baltic Pipe. Очаква се всички тези стъпки да дадат своя резултат до 2022 г., когато изтича дългосрочният договор между Полша и „Газпром“, така че той да не бъде продължен.

Според очакването на експертите, към тази дата спотовият пазар, както и други пазарни сегменти ще са достатъчна развити и по-голямата част от дългосрочните договори ще отпаднат от само себе си. Освен това към 2020 г.  вече ще са налице нови източници и доставчици на газ, така и нови маршрути, което коренно ще промени сегашната визия на пазара, а също и ролята на синьото гориво.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари