НАЧАЛО » свят

Полша може да подпише нов договор за доставка на руски газ, ако не е обвързан с цените на петрола

fb
3E news
fb
04-01-2018 02:22:00
fb

Полша може да подпише нов договор за доставка на руски газ, ако цената не бъде привързана към стойността на петрола. Това коментира пред изданието Dziennik Gazeta Prawna председателят на полската нефтогазова компания PGNiG Мачей Вожняк.

Договорът за доставка на руски газ изтича през 2022 г. Полша смята сега действащият договор за неизгоден. В началото на септември министъра на енергетиката на страната Кшищов Тхужевски заяви, че е рано да се обсъжда отсега нов газов договор с Русия.

„Не можем да повторим грешките, които поставиха Полша в неизгодно положение . Ние няма да подписваме повече договори, които включват в себе си негативни и остарели положения, сключени преди повече от 20 години и с ценова формула, тясно обвързана с цените на петрола“, заявява Вожняк.
Той отбелязва също така, че ако бъди подписан нов договор с „Газпром“, то той няма да е „нито за дълъг срок, нито за големи количества газ“.

Полша потребява ежегодно около 15 млрд. куб м природен газ, от които 10 млрд. куб м доставя „Газпром“.

През 2015 г.  в северозападната част на Полша в Свиноуйсц бе пуснат в експлоатация терминал за втечнен природен газ (LNG)с капацитет за 5 млрд куб м. През следващата 2016 г. полското правителство съобщи за плана си, според който чрез терминала в Свиноуйсц, както и газопровода, свързващ Полша с норвежкия шелф, страната ще си осигури енергийна независимост от газовите доставки от Русия.

Припомняме, че Полша е най-активната страна, обявила се против газопровода „Северен поток 2“.

руски газ
полската PGNiG
Газпром
цени на газа
обвързване на цените на газа с тези на петрола
По статията работи:

Маринела Арабаджиева