Полша може да излезе от състава на ЕС, подозира Доналд Туск

Доналд Туск

Председателя на Европейския съвет Доналд Туск допуска, че управляващите в Полша в бъдеще може да проведат референдум по въпроса за членството на страната в Европейския съюз.

Това коментира бившият премиер на Полша и настоящ председател на Европейския съвет в интервю за седмичното издание Tygodnik Powszechny. Редица други медии и в частност изданието Telegraph, също публикува мнението му.
Доналд Туск прави паралел на ситуацията с излизането на Великобритания от ЕС и възможността за повторение на подобен сценарий от Полша, като заявява, че когато полските власти престанат да получават финансиране от Брюксел и не виждат изгода от членството си, то те ще проведат референдум за излизане от ЕС.

Туск в прав текст заявява, че властите от ЕС „повече не се доверяват“ на управляващите в Полша.
„За партията „ Право и справедливост“, изгодата от членството в ЕС е в платежния баланс. Докато ЕС отпуска средства за тях играта все още си струва.
Лесно мога да си представя ситуацията, когато изведнъж Полша се окаже сред кредиторите на ЕС и правителството реши, че е дошло време да пита поляците искат ли страната да продължи членството си в ЕС, а след това ще проведат сериозна дейност, за да може поляците да стигнат до извода: дошло е време да кажем: „довиждане“ на членството в ЕС.

В Брюксел, както и преди се надяват много, не казвам доверяват, тъй като доверието за съжаление вече пропадна, че Полша, въпреки всичко ще остане в ЕС“.

Между Варшава и Брюксел напоследък се наблюдава значително охлаждане на отношенията, като една от основните причини за конфликта е провеждането на съдебна реформа в Полша.

https://www.tygodnikpowszechny.pl/spieszmy-sie-kochac-unie-151538

 

http://www.telegraph.co.uk/news/2018/01/11/donald-tusk-warnspoland-could-hold-brexit-style-eu-referendum/

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари