НАЧАЛО » свят

Полша иска „Северен поток 2“ да минава през нейна територия

fb
3E news
fb
04-01-2016 02:41:00
fb

Варшава иска бъдещите газопроводи, по които руският газ се доставя до Европа да минават през територията на Полша, заявява в интервю за немския вестник BILD министърът на външните работи на Полша Витолд Ващиковски.

По-рано Варшава нееднократно възрази срещу плановете на Германия за строителството на газопровода „Северен поток 2“, който се планира да заобикаля страната. Президентът на Полша Анджей Дуда заяви през декември, че „вторият газопровод „Северен поток 2“ ощетява не само полските интереси, но и повишава зависимостта на страната от Русия“, припомня РИА Новости.

Ние бихме искали, примерно, бъдещите газопроводи от Русия за Западна Европа да минават в това число и през полска територия- Това би било знак за солидарност и партньорство на ЕС със страните от Централна и Източна Европа“, казва Ващиковски.

Освен това Полша иска от ЕС и Берлин солидарност по отношение на разполагането на постоянните бази на НАТО на своя територия. „Полша в разстояние на 16 години е член на НАТО. И досега нивото ни на сигурност отстъпва значително на западноевропейската. Ние искаме, за изчезване на неравенството, в Полша да бъдат базирани части от НАТО. Ние не искаме преимущество, само равенство в нашата част от Европа. Немската страна в разстояние на много години пречеше на това, за да не провокира Русия“, казва Ващиковски.

Министърът се надява, че на срещата на НАТО през юли „ще настъпи преосмисляне“ на положението.

Литва, Латвия, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Словакия по-рано изпратиха до Брюксел писмо, в което отправят критики по отношение на изграждането на газопровода „Северен поток 2“.

 

 

Северен поток 2
Полша
газопроводи
По статията работи:

Маринела Арабаджиева