Полша иска от „Газпром“ да продаде дяловете си в газопроводите Opal и „Ямал – Европа“

Полша иска от „Газпром“ да продаде своите дялове в газопроводите Opal и „Ямал – Европа“ в рамките на антимонополното дело на ЕК, се казва в изявление на полската държавна нефтогазова компания PGNiG.
В четвъртък от компанията огласиха исканията си към „Газпром“, които смятат да внесат в Европейската комисия.
Сред тях са и „продажба от „Газпром“ на дялове в някои компании, които притежават тръбопроводна инфраструктура и инфраструктура за съхранение в ЕС“.

Според полската страна това би трябвало да се отнася в частност за „инфраструктура, която дава възможност за обвързване на инфраструктурни въпроси с търговски споразумения, а също така и за запазване на изключителен контрол над пътищата за доставка на газ в Централна и Източна Европа“.

Като пример за активите, от които според мнението на полската страна трябва да се лиши руската са посочени газопроводите Opal и „Ямал – Европа“ и хранилищата за газ, например Katharina, съобщават руски медии.
„Газпром“ в края на 2016 г. изпрати до Европейската комисия предложение за уреждане на антимонополното дело, инициирано спрямо нея през 2012 г. Предложенията бяха одобрени предварително от ЕК и в момента се тестват на пазара, като се проверява реакцията на същия. Ако тестването на пазара покаже, че предложенията не са подходящи, то те няма да бъдат приети. Приемането на позициите на страните участнички бе със срок 4 май, но това не е крайна дата. Становищата са подадени,  в момента ЕК ги проучва.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 1
    1
    Газовик
    Пак Полша ще бъде поделена от Германия и Русия.
    Напиши отговор