Полша иска ЕК да глоби "Газпром"

Полша иска от Европейската комисия (ЕК) да глоби руската компания „Газпром“ за нарушаване на антимонополното законодателство и да разработи конкурентни условия на пазара на газ. Това се казва в изявление на полската компания PGNiG.

Газпром“ в края на 2016 г. изпрати до ЕК предложения за уреждане на антимонополното дело, инициирано през 2012 г. ЕК ги одобри предварително и сега проверява реакцията на пазара. Ако коментарите на пазара покажат, че предложенията не са подходящи, те няма да бъдат приети. Дедлайнът за приемането на позициите на участниците на пазара бе 4 май, сега ЕК проучва получените становища.

Разследването на ЕК предполага две направления: едното е за глоба, другото за евентуално съгласуване с компанията на ангажименти, които тя поема, за да свали опасенията на Европейската комисия за конкуренцията в страните от ЕС. Антимонополното дело по отношение на „Газпром“ теме по второто направление, но според правилата на ЕС, ако настоящите ангажименти не бъдат съгласувани с пазара, не бъдат коригирани, или разработени нови и също съгласувани, то Европейската комисия може да наложи глоба на компанията.

Мениджърът на PGNiG Петър Возняк заяви на пресконференция, че глобата от „Газпром“ може да бъде внесена в бюджета на Европейския съюз, като не съобщи за сумата на глобата, за която настоява Полша, съобщават руски агенции.

Нарушенията, допуснати от „Газпром“ са с продължителност, довела до значителни щети на пазара на газ на Централна Европа. Касае се както за конкуренция, така и за финансови щети на потребителите на газ“, каза Возняк, цитиран от полски медии.

Освен това той смята, че „Газпром“ „не признава нарушения на антимонополното законодателство и досега не се подчинява на тези изисквания“.

Мениджърът на PGNiG добави, че компанията ще представи пред Европейската комисия отношението към резултатите от антимонополното разследване по отношение на „Газпром“ на 19 май.

Компанията смята също така, че „Газпром“ трябва да предостави на клиентите си „правото на еднократно задаване на формула за изчисление на цената в договора, свързана с цената на на конкурентните европейски пазари едновременно с механизма за проверка на цените в арбитражната процедура“.

Това ще направи цените пазарни за потребителите и няма да позволи на „Газпром“ да ги завиши“, поясни Возняк на пресконференция.

PGNiG предлага също така „Газпром“ да направи промени в клаузата „вземи или плати“ за сметка на понижение на настоящото максимално ниво по отношение на задължителното получаване на газ по дългосрочните договори за клиентите от Централна и Източна Европа до ниво максимум до 75%.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари