НАЧАЛО » свят

Полша договори доставки на втечнен газ от САЩ

fb
3E news
fb
22-11-2017 02:26:00
fb

Полската енергийна компания - Полске гурництво нафтове и газовицтво - ПГНиГ (PGNiG) подписа договор за доставки на втечнен природен газ от САЩ, съобщиха ТАСС и БТА, позовавйки се на информация от компанията.

Договорът на ПГНиГ е с компанията Сентрикъл Ел Ен Джи (Centrical LNG), подразделение на едноименната британска енергийна компания. Доставките ще стават от американския терминал Сабайн Пас в град Порт Артур, щата Тексас, на крайбрежието на Мексиканския залив, и  ще се приемат на терминала в полския пристанищен град Швиноуйшче.

Споразумението е със срок от пет години, а конкретните количества и стойността не се съобщават. Според ПГНиГ обаче този първи договор за внос на американски втечнен газ ще стане алтернатива на купуваната суровина от Русия.

"Това споразумение е първото по рода си в портфейла на планираните средносрочни договори на ПГНиГ", заяви председателят на управителния съвет на компанията Пьотр Возняк.

Голяма част от втечнения природен газ ще бъде предназначена за пазара в Полша и други страни от Централна Европа с цел да се повиши енергийната сигурност на този район, на който исторически е доминирал руският газ, допълва Возняк.

Полша
сащ
договор за доставки
втечнен природен газ
пазарът на газ
Европа
ПГНиГ
Centrical LNG
енергетика
руски газ
енергийна зависимост
пазар на газ в Централна Европа
енергийна сигурност
По статията работи:

Галина Александрова