НАЧАЛО » свят

Полски министър: Отказът от руски природен газ е гаранция за енергийната сигурност на Източна Европа

fb
3E news
fb
07-09-2016 05:30:00
fb

Отказът от доставка на газ и електроенергия от Русия е гаранция за засилване на енергийната сигурност на Източна Европа, заяви на икономически форум министърът на финансите на Полша Давид Яцкевич.

В хода на изказването си в рамките на пленарната сесия той се обяви в подкрепа на позицията на Литва за постепенен отказ от руски доставки. Министърът на енергетиката на Литва в хода на сесията разказа за стъпките, които страната предприема за стопроцентов отказ от доставките от Русия.

Това е начин, който полската държава разглежда като гаранция за засилване на енергийната сигурност в този регион на Европа“, заяви Яцекевич, добавяйки, че Русия, като основен доставчик на газ за Полша е „несигурен източник, което показва конфликтът в Украйна“.

Полският премиер отбеляза също така, че за Полша е опасен както „Северен поток“, така и планираният „Северен поток 2“. „Всеки негов вариант удря по полските икономически интереси, преди всичко по енергийната сигурност“, заяви той, цитиран от Прайм.

Полското антимонополно ведомство през юли излезе с възражение по отношение на съвместно предприятие за „Северен поток 2“, в резултат на което партньорите по проекта на „Газпром“ - Engie, OMV, Shell, Unipear и Wintershall се отказаха от тази идея. Председателят на „Газпром“ Алексей Милер каза на 2 септември, че независимо от това те са потвърдили участието си в проекта.

 

 

Полша
Литва
Северен поток 2
руски газ
Русия
енергийна сигурност
По статията работи:

Маринела Арабаджиева