НАЧАЛО » свят

Полският антимонополен регулатор е глобил с 44,7 млн. евро френската Engie заради "Северен поток 2"

fb
3E news
fb
08-11-2019 03:11:21
fb

Полският антимонополен регулатор UOKiK е санкционирал една от най-големите енергийни компании в Европа – френската Engie  заради липсата на съдействие от нейната страна по делото за проекта „Северен поток 2“, съобщава в Twitter регулатора.

Размерът на санкцията за Engie е 172 млн. злоти или 44,7 млн. долара.

„Наложихме глоба на Engie Energy  в размер на 172 млн. злоти за постоянен и необоснован отказ по отправени въпроси по документи. Делото се отнася за производство по отношение на предприятия, отговарящи за строителството на газопровода „Северен поток 2“.

През месец май антимонополният регулатор на Полша предяви обвинение към „Газпром“ и петте партньора по проекта „Северен поток 2“ - OMV, Wintershall, Shell, Uniper и Engie  за нарушение на антимонополното законодателство на Полша, заради финансирането на строителството на „Северен поток 2“.
Полският регулатор UOKiK заяви, че в рамките на производството срещу „Северен поток 2“ вече е събрал необходимите доказателства по финансирането на проекта и към настоящия момент анализира документите.

Според председателя на антимонополният регулатор  UOKiK, Марк Нехтял петте западни компании, заедно с „Газпром“ са заподозрени за това, че финансират проекта, „независимо от липсата на съгласие за тона на полското антимонополно ведомство“. Действията им може да бъдат разглеждани като опит за заобикаляне на законодателството чрез създаването на компании, финансиращи строителството на газопровода, без съгласието на антимонополният орган“, се казва в прессъобщението на ведомството.

Проектът за газопровода „Северен поток 2“ се осъществява от компанията Nord Stream 2 AG. Европейските партньори Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall  се ангажираха с финансиране на „Северен поток 2“ с 50 % - или за сумата от 950 млн. евро всяка. Другите средства в размер от 4,75 млрд. евро се осигуряват от „Газпром“.

По-рано Украйна заяви, че ще продължи да търси нови възможности за блокиране на “Северен поток 2”, особено ако германският парламент вземе решение за смекчаване на газовата директива на ЕС.

 

По статията работи:

3E news