НАЧАЛО » свят

Полската PGNiG e уведомила "Газпром", че няма да продължава договора след 2022 г.

fb
3E news
fb
15-11-2019 01:49:54
fb

Полската компания PGNiG след корпоративно решение е подала в „Газпром“ и „Газпром експорт“ заявление, че не желае да продължи договорът за покупка на газ след 2022 година. Това се казва в съобщение на PGNiC.

“PGNiG подаде в „Газпром“ заявление за намерението за приключване на действието на договора за покупка на природен газ от Полша по т.нар. „ямалски договор“ на 31 декември 2022 година“, се казва в съобщението.

Действащият все още договор е сключен на 25 септември 1996 г. В съответствие с условията по договора (за газа, транспортиран по газопровода „Ямал-Европа) до три години пред предполагаемото прекратяване, тоест до 31 декември 2019 г., страните са длъжни да представят декларация за сътрудничество след 2022 г.

„В съответствие със стремежа на Полша за обезпечаване на сигурността на доставката на енергийни ресурси и осъществяване на стратегията на PGNiG, през последните четири години компанията предприе фундаментални стъпки за диверсификация на маршрутите за доставка  на природен газ в Полша. Компанията сключи дългосрочни договори за доставка на втечнен природен газ (LNG) и осъществява придобиване на находища на природен газ на норвежкия континентален шелф, което зедно с дейностите на оператора на газотранспортната система за разширяването на газопровода ще даде възможност за приключване  на договора в установеният срок“, се цитират в съобщението думите на председателя на PGNiG Петър Возняк.  

Полша намали през 2018 г. вноса на природен газ от Русия с 6,4 % до 9,04 млрд. куб м.

Полската компания PGNiG неотдавна подписа няколко дългосрочни договора за доставка на LNG от САЩ. Договорът с Cheniere Marketing предвижда получаване от страна на Полша през 2019-2022 г. годишно около 0,52 млн. тона LNG, което е около 0,7 млрд. куб м газ след регазификация, а от 2023 г. до 2042 г. - по 1,45 млн. тона или 1,95 млрд. куб м след регазификация. Договорът с Venture Global LNG предвижда доставка за Полша на 2 млн. тона LNG годишно в разстояние на 20 години – около 2,7 млрд. куб м след регазификация.

полската PGNiG
внос на руски газ
"Газпром"
доставка на LNG
По статията работи:

3E news