НАЧАЛО » свят

Полската PGNiG ще достави на Украйна 200 млн. куб м газ от октомври 2018 г. до май 2019 г.

„Газпром“ е поискал от Стокхолмския арбитраж отлагане на решението за преразглеждане на междинното решение по договора за цените на газа, PGNiG го смята за неоснователно

fb
3E news
fb
03-10-2018 11:40:00
fb

Полската енергийна компания PGNiG и украинската Energy Resources of Ukraine се договориха за доставка в Украйна на 200 млн. куб м газ от октомври 2018 г. до месец май 2019 г., се казва в съобщение на полския оператор.

Според съобщението, договорът за доставка на посоченото количество синьо гориво ще се осъществява в периода от октомври 2018 г. до месец май 2019 г. „Горивото ще бъде предназначено за собствените нужди на „Укртрансгаз“, се казва още в съобщението.

Изборът на полската компания е направен въз основа на ценово предложение.

По данни на PGNiG от август 2016 г. до края на юни 2018 г., полската компания е експортирала за Украйна над 1,3 млр. Куб м природен газ.

Договорът е резултат от доброто сътрудничество, а също така и въз основа на това, че предложението от компанията PGNiG условия на украинския партньор са много конкурентоспособни. От 2016 г. ние създаваме собствен бренд на украинския енергиен пазар“, коментира заместник-председателя на полската компания Мачей Вожняк.

 

От друго съобщение на PGNiG става ясно пък, че руската „Газпром“ е поискал от Стокхолмския арбитражен съд с обжалване на междинното решение по иска на полската газова компания за преразглеждане на цените на доставките на природен газ от Русия. От PGNiG смятат искането на руския газов концерн за неоснователен.

Апелативният съд в Стокхолм съобщи, че „Газпром“ е подал жалба за отмяна на междинното решение на арбитражния съд от 30 юни, в което той (съда) постановява, че в договора има клаузи предпоставящи, даването на право на PGNiG да иска промяна на цените на газа, доставян в Полша в рамките на Ямалския договор“, се казва в съобщението на компанията.

Стокхолмския арбитражен съд призна правото на Полша да иска преразглеждане на цените на газа, но „Газпром“ в разстояние на много години отхвърля това, припомниха още през юни от компанията.

 

полската PGNiG
„Укртрансгаз”
доставка на газ от Полша за Украйна
Газпром
Стокхолмски арбитражен съд
преразглеждане на цените на газа за Полша
Ямалски договор
По статията работи:

Маринела Арабаджиева