Полската PGNiG започва спешни доставки на газ за „Нафтогаз Украйна“ след отказа на „Газпром“

„Нафтогаз“ и полската PGNiG сключиха договор за спешни доставки на газ и с определен срок на действие след решението на „Газпром“ да не доставя газ за Украйна, съобщава полската компания.

„Договорът е в сила до края на март 2018 г. Обемът на доставките е от порядъка на 60 млн. куб м. Доставките започнаха днес в 6 часа сутринта през газовата връзка  Hermanowice, която свързва полската и украинската газотранспортни системи“, се казва в съобщението.
„Готови сме да увеличим обемът на доставките или да увеличим срокът на действието на договора в зависимост от търсенето на пазара на Украйна“, се цитират в съобщението думите на председателя на PGNiG Петр Вожняк.

„Настоящата ситуация около доставките на газ доказва, че засилването на вниманието ни по отношение на диверсификацията ни е правилно решение...Надяваме се, че ЕС и правителствата на страните членки ще имат предвид този случай при вземането на окончателното решение за Nord Stream 2”, се цитират от пресслужбата на полската компания думите на директора на „Нафтогаз“ Андрей Коболев.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари